• Blog
  • BRUILOFTEN
    • Aashna & Manolis
    • Rebecca & Maurice
  • Portfolio
    • Steden | Architectuur
    • Urbex
    • Landschap | Natuur
    • Zwart | Wit
    • Dieren
    • Lomography
  • Instagram
  • PROJECTEN
    • Color Run Nederland
    • Ronde Tafel 89 Oldenzaal
    • Beachboom 2012
    • Loveland Festival 2012
    • Wednesday Night Skate >
      • Wednesday Night Skate #2
      • Wednesday Night Skate #3
      • Wednesday Night Skate #4
    • Storax
    • Hoffelijk Financieel
  • About
  • Contact

KIJKEN, KIJKEN, NIET KOPEN...

3/1/2014

0 Reacties

 
Foto
Ruim een jaar geleden werd ik voor het eerst gevraagd om in mijn eentje een volledige bruidsreportage te verzorgen. Een geweldige uitdaging, aangezien ik hiervoor met een andere fotograaf heb gewerkt! Naast de kansen die ik kreeg, nam ik ook een groot risico's op mijn schouders, iets waar ik voorheen nog niet over had nagedacht. 

Als fotograaf heb je meestal wel meerdere geheugenkaartjes en accu's bij je. Maar wat als je toestel ineens weigert, of erger nog, je hem laat vallen? Bij de gedachte alleen al passeerde de spreekwoordelijke zeven kleuren de revue! Dan sta je daar met een bruidspaar op het mooiste moment van hun leven.
Ik kon en wilde dat risico niet nemen, dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven om dit te ondervangen. Om apparatuur te lenen van vrienden of kennissen voelde ook niet goed, want zij nemen dan ook een risico met hun materiaal of bron van inkomsten. Er bleef nog maar één optie over, het huren van materieel.

HET AANBOD

Er zijn verschillende aanbieders op het internet te vinden, van de bekendere camerawinkels tot gespecialiseerde verhuurbedrijven. Het aanbod is groot en divers, waardoor je een volledige fotografie uitrusting kan huren. Body's, objectieven, reportageflitsers, statieven, rigs en zelfs complete studioflitssets en windmachines.

WAAROM HUREN?
Naast het gebruik als back-up tijdens belangrijke opdrachten zoals bruiloften, zijn er meerdere redenen om het huren van apparatuur eens te overwegen. Mocht bijvoorbeeld je toestel in reparatie zijn, dan biedt huren je de mogelijkheid om toch de opdracht uit te voeren of je geplande uitje vast te leggen.

En wanneer je net begint met fotograferen en je hebt moeite met beslissen welke camera of lens je wil kopen, dan is het handig om ze eerst eens uit te proberen. Want is die macrolens of fish-eye lens wel zo bruikbaar en noodzakelijk om gelijk te kopen? 
Professionele camera's, lenzen of studioflitsers zijn een aanslag op je portemonnee, zeker wanneer je ze weinig gebruikt. Het is dan financieel gunstiger om apparatuur eerst te huren. Ga je de producten vaker gebruiken, dan wordt het pas rendabel om ze aan te schaffen. Helemaal omdat je na aanschaf van je gehuurde product vaak 50% korting op de huurkosten retour kan krijgen.

HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?
Wanneer je voor het eerst gaat huren is het verstandig om een verhuurpunt te kiezen welke dicht bij huis is, of dicht bij de plaats waar je gaat fotograferen. Daarmee bespaar kostbare tijd die je kan besteden aan het fotograferen met je gehuurde spullen. Sommige verhuurders bieden ook de mogelijkheid om de spullen per koerier thuis bij je af te leveren.

Wanneer je je spullen hebt uitgezocht verloopt de reservering vaak per telefoon of e-mail. De producten worden voor je klaargelegd waarna je ze over het algemeen de middag vóór de huurdag kan ophalen en in de ochtend ná de verhuurperiode weer kan inleveren. Qua administratie moet je je kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs en dien je garant te staan in de vorm van borg, welke vaak ligt rond een tienvoud van de daghuurprijs. Deze borg wordt naarmate je vaker gaat huren niet meer in rekening gebracht.

MIJN ERVARING
Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om tijdens de bruiloft voor een extra body te gaan en naast mijn eigen lichtsterke 17-70mm een 300mm teleobjectief te huren. Daarnaast heb ik ook nog mijn kitlens uit het stof gehaald, mocht het echt vreselijk verkeerd gaan. Dit gaf me de vrijheid om twee toestellen te gebruiken zonder telkens van lens te wisselen. En mocht er daarnaast iets misgaan met een van de toestellen, dan had ik nog een tweede body ter beschikking. Naast de materiële zekerheid gaf het me ook het laatste zetje om niet meer onzeker te zijn en er het beste van te maken op de bruiloft. 

Het eindresultaat was een geweldige dag, een dol gelukkig bruidspaar, en een boost voor mijn zelfvertrouwen. Het huren is mij zo goed bevallen dat ik tijdens het fotograferen op Solar Weekend Festival besloot om een Fish-eye te huren en twee extra reportageflitsers om draadloos aan te sturen. Een echte aanrader voor iedereen!

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening en ervaringen. Dus wat heb jij gehuurd en wat was jouw ervaring? En als je nog nooit gehuurd hebt, wat zou je dan als eerst willen gaan huren?

PRIJSVERGELIJKING
Foto
0 Reacties

STATIEVEN PARADE

3/1/2014

0 Reacties

 
Eindhoven, de lichtstad van Nederland, is jaarlijks het toneel van GLOW. Een evenement waar kunstenaars, designers en architecten samenkomen om Eindhoven om te bouwen tot een openbaar lichtkunstwerk. Deze prachtige objecten en projecten trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers en vele fotografen die gewapend met hun camera aansluiten in de parade van statieven. Hoe bereid je je als fotograaf voor op dit evenement, waar moet je op letten tijdens het fotograferen en welke illusies moet je per direct uit je hoofd zetten? In deze blog deel ik mijn ervaring en geef ik je wat tips voor volgend jaar.
DE MOGELIJKHEDEN EN ONMOGELIJKHEDEN
Allereerst moet je je beseffen dat je absoluut niet alleen bent op dit evenement, sterker nog.. het is echt druk en zoeken naar een goed plekje om te fotograferen. Neem naast je camera, statief of beanbag ook een flinke dosis geduld en tolerantie mee. Het zal namelijk meer dan één keer voorkomen dat iemand door het beeld loopt tijdens het fotograferen met lange sluitertijden, je een statief in je zij gedrukt krijgt of je blind wordt geflitst door iemand die verwacht de kerk aan de kunnen lichten vanaf 50 meter. Het klinkt misschien heel negatief nu, maar het is vooral een uitdaging om jouw ideale foto te schieten onder deze omstandigheden.

Als eerste tip wil ik meegeven dat je de 'negatieve' dingen ook kan omzetten in iets positiefs. Het is bijna ondoenlijk om een foto te maken zonder dat er iemand in beeld staat. Persoonlijk vind ik juist de interactie tussen de bezoekers en de kunstwerken het mooist aan dit evenement. Ga eens op zoek naar bezoeker met een blik vol bewondering, de kronkelende mensenmassa langs de route of de silhouetten die zich tegen het licht aftekenen.
Foto
DE TECHNIEK EN DE HULPMIDDELEN
Zonder statief ben je beperkt in mogelijkheden, maar er zijn absoluut nog technieken en instellingen die je kan toepassen om mooie foto's te schieten. Gebruik een lantarenpaal, een elektrakastje of prullenbak om meer stabiliteit te bieden tijdens het fotograferen.

Zet je toestel op de S-stand en kies een sluitertijd welke samenhangt met de met de brandpuntafstand van je lens. Fotografeer je met je objectief op een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 30, 50 of 80mm, gebruik dan een maximale sluitertijd van respectievelijk 1/30, 1/50 of 1/80sec. Met deze vuistregel beperk je namelijk de mogelijke bewegingsonscherpte. 

Daarnaast kan je met de nieuwere toestellen eenvoudig fotograferen met ISO-waardes rond de 1600-2000, zonder storende ruis. Gebruik daarna je nabewerkingsprogramma, zoals Lightroom of Photoshop, om deze eventuele ruis nog verder terug te dringen. Heb je de mogelijkheid om in RAW te fotograferen, doe het! Het is inderdaad wat meer werk om de foto's om te zetten, maar de nabewerkingsmogelijkheden met behoud van kwaliteit ligt vele malen hoger dan bij fotografie in JPEG formaat.

Wellicht heb je het al in mijn expertcursus flitsfotografie van de laatste zoom gelezen, maar het is vrijwel onzinnig om je flitser te gebruiken om een overzichtsfoto te maken. Het bereik van je ingebouwde of reportageflitser is te kort om een gebouw aan te lichten. Bijkomend probleem is dat bij regenachtig weer de neerslag wordt aangelicht waardoor je witte stippen in de foto krijgt.
Foto
PASSIEF EN INTERACTIEF
GLOW biedt een breed scala aan kunstwerken, de ene passief, de andere interactief en vol in beweging. Bedenk goed dat deze beweging moeilijk vast is te leggen op de foto. Let vooral op de compositie van je foto, dit is bij nachtfotografie misschien nog wel belangrijker dan je zou denken.

Om het jezelf gemakkelijker te maken kan je de GLOW Eindhoven app downloaden. Naast informatie over de projecten kan je ook gebruik maken van de interactieve plattegronden met looproutes. 
Ben jij dit jaar bij GLOW geweest? Wat was jouw favoriete kunstwerk en heb je mooie foto's van gemaakt die je wil delen? Plaats dan je zoomlink als reactie op dit bericht, de redactie kan deze dan verzamelen in het overzicht van GLOW2013! 
Foto
Foto
Foto
Alle foto's zijn geschoten zonder statief met de Fujifilm X-M1. Lees meer over deze test in de volgende blog.
0 Reacties

    Auteur

    Chris Vugts

    Archief

    Januari 2014
    Oktober 2012
    Juli 2012
    Juni 2012

    Categorie

    Alles
    Architectuur
    Evenement
    Fotografie
    Huren
    Lomografie
    Opdracht
    Retro
    Rotterdam
    Start
    Tips
    Website

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.